Nobelovci/Νομπελίστες

Ovom prestižnom nagradom koju dodeljuju švedske i norveške institucije kao znak priznanja za dostignuća u raznim oblastima, nagrađeni su Οδυσσέας Ελύτης i Γιώργος Σεφέρης za KNJIŽEVNOST i Χριστόφορος Πισσαρίδης za EKONOMIJU.

*****

ODISEAS ELITIS, rođen na Kritu (živeo u Atini) jedan je od najvećih grčkih pesnika 20. veka nagrađen i u Grčkoj Državnog nagradom za poeziju. Takođe je jedan od najprevođenijih pesnika, na čije su brojne stihove komponovane i pesme.

https://grcki.com/wp-admin/post.php?post=760&action=edit

*****

JORGOS SEFERIS, rođen u blizini Smirne u Maloj Aziji (odrastao u Atini) takođe je bio jedan od najznačajnih grčkih pesnika 20. veka na čije su mnogobrojne stihove najveći grčki kompozitori komponovali pesme. Zanimljivo je da je radio i u diplomatskoj službi Grčke i bio ambasador Grčke u Velikoj Britaniji.

https://grcki.com/wp-admin/post.php?post=767&action=edit

*****

Ser HRISTOFOROS PISARIDIS je kiparski ekonomista, nagrađen Nobelovom nagradom u oblasti makroekonomije. Završio je postdiplomske i doktorske studije u Londonu i radi kao profesor u London School of Economics i na Evropskim Studijama Univerziteta na Kipru, a takođe je predsednik Saveta Nacionalne Ekonomije Kipra.

 

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.