Bogorodičin TINOS

Kikladsko ostrvo TINOS najpoznatije je po Hramu Bogorodice, najpopularnijoj pokloničkoj destinaciji Grka i svetilištu koje godišnje poseti na hiljade hrišćanskih vernika iz svih krajeva sveta.

Hram je sagrađen na mestu gde je pronađena ikona Bogorodice, koja se prethodno javila u viziji monahinji Pelagiji. Prema predanju sveta Pelagija je tri nedelje uzastopno sanjala kako Bogorodica od nje traži da iskopa ikonu zakopanu u glavnom gradu ostrva, u polju Antonija Doksara.
U septembru 1822. godine, ostrvljani su počeli iskopavanja, prilikom kojih su našli i drevni hram posvećen bogu Dionisu i hram Svetog Jovana Preteče, ali nije bilo ni traga od ikone. Nju je tek 1823. našao Dimitrije Vlasi. Kako je u to vreme vođen ustanak protiv Turaka, ova vest se proširila brzo celom Grčkom, jer je smatrana znakom da je ustanak pravedan, pa su i grčki revolucionari otišli da se čudotvornoj ikoni poklone.
Na mestu gde je ikona pronađena, sagrađen je hram od belog mermera, prvi značajni arhitektonski spomenik oslobođenog grčkog naroda.

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.