Urokljivo oko

Za razliku od Srba, koji za glavobolju obično krive “vreme” 🙂 Grci su, kad ih zaboli glava, skoro sigurni da ih je neko urekao.

Urok može biti loš – “κακό μάτι“- ukoliko je neko pomislio ili izgovorio nešto loše o vama iz zlobe, zavisti ili ljubomore, a može se nesvesno i iz dobre namere – previše pohvala i komplimenata baciti urok na nekoga -“καλό μάτι“-

Za skidanje uroka postoji više molitvi koje bi trebalo da izgovori svešteno lice, ali često u praksi to radi neka ženska osoba iz porodice ili komšiluka, za koju se zna da ima „dara” za uspešno otklanjanje glavobolje, pospanosti i mučnine prouzrokovane urokljivim okom.
Ukoliko se desi da joj se prilikom izgovaranja molitve prispava i počne da zeva, ili joj zasuze oči, to je znak da je u pitanju bio loš urok.

Ovo verovanje u urok ima svoje korene još u antici i sve religije su kroz istoriju tražile načine da se zaštite uz pomoć raznih simbola, amajlija, talismana.. a danas je rasprostranjeno PLAVO OKO, jer se veruje da plava boja štiti od zlih sila. Najčešće se nosi kao nakit ili privezak, ali može stajati i u kući na vidnom mestu kao ukrasni detalj.

Osim plavog oka, još jedan način da se neko zaštiti od uroka, jeste da u uglu kuće okači beli luk, jer Grci veruju da on (kao i crni luk) ima isceliteljske moći.

* * * * * * * * *

το μάτι, το μάτιασμα, η βασκανία = urok

ματιάζω = bacam urok

ξεματιάζω = skidam urok

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *