Melina Merkuri/Μαρία Αμαλία Μερκούρη

MELINA MERKOURI je bila grčka glumica, pevačica, političκa aktivistkinja i ministarka kulture, poreklom iz ugledne porodice političara. Rođena je u Atini 18. oktobra 1920., a umrla je u Njujorku 6. marta 1994.


Glumila je u grčkim i pariskim pozorištima, ali i na velikom platnu i ostvarila uspešnu i značajnu internacionalnu karijeru. Osvojila je brojne nagrade, od kojih je najznačajnija nagrada za prvu ženu izvođača na Festivalu u Kanu, a bila je nominovana i za Oskara za ulogu u filmu „Nikad nedeljom“ (1960.)

Tokom vladavine vojne hunte u Grčkoj (1967-74) žustro se borila protiv diktature i organizovala je mnogo koncerata i protestnih šetnji. Tokom tih borbi, zabeleženo je više pokušaja njenog ubistva, a oduzeto joj je i državljanstvo.
Nakon pada hunte, vratila se u Grčku gde je zajedno sa organizacijom otpora i Andreasom Papandreu osnovala Socijalističku Partiju PASOK.
Devet godina je kao član PASOKa provela na mestu ministarke kulture Grčke i poznata su njena zalaganja za povratak “Elginovog mermera” (mermernih skulptura) ukradenog sa Akropolja. Tokom svog drugog mandata posvetila se uvođenju kulture i obrazovanja u oblasti pozorišta u škole.

Osim glumom, bavila se i muzikom i snimila preko 15 diskova.
Takođe je izdala autobiografsku knjigu „Rođena sam kao Grkinja – “Γεννήθηκα Ελληνίδα”, a sam naziv je u stvari odgovor koji je dala novinarima kada su joj tražili izjavu povodom oduzimanja državljanstva tokom njene borbe protiv hunte (“Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα”).

Nakon duge borbe sa rakom, umrla je u bolnici u Njujorku, a u Grčkoj, gde je sahranjena proglašena je trodnevna žalost. Sahrani je prisustvovalo na stotine hiljada Atinjana, a bila je prva Grkinja koja je sahranjena sa počastima državnika. Njena smrt potresla je ceo svet. Mnoge političke vođe izrazile su saučešće zbog gubitka porodici i grčkom narodu. U vreme njene sahrane pozorišta i radnje na Brodveju bile su zatvorene.

Nakon smrti njeno ime dodeljeno je mnogim ulicama, trgovima i pozorištima u celoj Grčkoj, a njena bista krasi jedan od trgova u Atini. Zanimljiv je podatak da je grad MONS u Belgiji svoj novi bulevar nazvao po Melini Merkuri. (Avenue Mélina Mercouri)

Nagrada „Melina Merkouri“ ustanovljena je 2010. godine od strane Evropske Komisije, a dodeljuje se u njeno ime za potrebe kulture i kulturne integracije Evropske Unije, svake godine gradu koji nosi titulu prestonice kulture za tu godinu. U pitanju je novčana nagrada u iznosu od 1,5 milion evra.
U čast i sećanje na Melinu Merkuri i njena zalaganja u oblasti kulture, UNESCO u saradnji sa grčkim ministarstvom kulture od 1997. dodeljuje na svake dve godine, međunarodnu nagradu pojedincima i organizacijama značajnim za očuvanje kulturnog nasleđa čovečanstva. Nagrada je ček u iznosu od 20.000 dolara.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.