Zeibekiko/Ζεϊμπέκικο, ζεμπέκικο

Ako ste prisustvovali nekom grčkom slavlju, bili na „buzukiju“ s grčkom muzikom uživo ili se prosto zadesili u taverni u trenutku kad je nekog Grka „pogodila pesma“, sigurno ste imali prilike da vidite „orlov ples“ ili ζεϊμπέκικο/ζεμπέκικο.
Ne postoje pravila i određeni koraci, već samo pokreti koji se prave u zamišljenom krugu (uz improvizovane finte), pa se može reći da ovaj ples Grci igraju za svoju dušu.
Pesma/Kompozicija uz koju se igra ovakav ples, isto se zove zembekiko.

Postoji više teorija o poreklu samog plesa i njegovog naziva.
Prema jednoj u pitanju je starogrčki-trakijski ples, koji su stari Tračani doneli iz Azije kada su se nastanili u mestu Tralleis (današnji Ajdin) u Maloj Aziji. Prema drugoj, ovaj ples vodi poreklo od antičkog plesa „arto-zin“, a sam naziv vezuje se za reč Zei (od Zevs), što simbolizuje duh, dok je „mpekos“ označavalo hleb, tj telo. Dakle igrajući zeimpekiko muškarac se oslobađa od svega što muči njegov duh i dovodi svoje telo i um u harmoniju. Prema Herodotu, ovo je takođe ples koji na neki način simbolizuje potragu muškarca za ujedinjenjem duha i tela, boga i čoveka, i igrao se u drevna vremena u čast Kiveli/Kibele, boginje-majke.
S druge strane, grčki slikar Janis Caruhis smatra da je reč o Zeimpekides, Makedoncima i Tračanima koji su pratili Aleksandra Makedonskog na njegovoj ekspediciji po Aziji. Zvali su ih Zeimpekia, u prevodu – trgovci životinjama. Kako su sebe smatrali junacima, sposobnim da ubiju bilo koju životinju i obezbede hranu, želeli su da se na neki način uzdignu (kao heroji), ali i da očuvaju svoju tradiciju, pa su osmislili ovaj ples, koji su igrali izlazeći jedan po jedan s mačem u rukama (nekad u ustima), pri čemu su uzvikivali nešto poput današnjeg „opa“.

***

Iako se smatra starim muškim plesom, danas ga igraju i muškarci i žene, a ostali prisutni naprave krug oko njih i tapšu u ritmu, zasipaju ih cvećem ili salvetama i šalju “sfinakia”-pića u čašicama koje plesač popije u njihovo zdravlje (nakon čega neretko razbije čašicu:))

***

*Ρίξε μιά ζεϊμπεκιά! = Baci jedan zeibekiko/Odigraj zeibekiko! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=Ri4A16DfUTo

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.