Buzuki/Μπουζούκι

je GRČKI NACIONALNI INSTRUMENT i jedna od prvih asocijacija na Grčku.

U pitanju je žičani instrument, koji se svira sa trzalicom, i može imati 3 ili 4 para žica.

Poreklo buzukija je grčko, jer se smatra, kao i lauta, vrstom razvijene starogrčke pandure. Veruje se da je instrument star hiljadama godina i da je od antičkih Grka, preko Vizantije, preživeo tursku okupaciju, i dostigao svoj vrhunac u naše doba.

U drugoj polovini 19. veka, rembetiko muzika (dva buzukija, gitara i baglama), popularizovala je i buzuki. Rembetiko se kao muzički pravac poistovećuje sa buzukijem, a najveći buzukisti (μπουζουκτσήδες) bili su: Vamvakaris, Tsitsanis, Hiotis i Mitsakis.

BAGLAMA ili baglamadaki (od turske baglame) je muzički instrument, sličan buzukiju, manji po dimenzijama, koji se takođe dosta koristi u grčkoj narodnoj muzici. Po pravilu ima tri para žica, a zvuk mu je oštar. Svaka žica proizvodi zvuk za oktavu viši od buzukija.

*****

Kada Grci danas idu “na buzuki”/στα μπουζούκια podrazumeva se odlazak u noćne klubove s muzikom uživom, gde obično peva jedna veća zvezda narodne ili moderne muzike ili zvezda u usponu, u pratnji drugih pevača i grupa.

*Bacanje i lomljenje tanjira je zabranjeno, tako da se od nedavno bacaju (na pevačicu/pevača, igračice) isključivo karanfili, koje nosi tzv λουλουδού u plastičnim korpama koje se kupuju u samom klubu i obično koštaju oko 5e. (Često se osim cveća, bacaju i same korpe)

Evo kako to izgleda: 😉

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.