Dolina TEMPI

TEMPI je prelepi kanjon koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, na granici između Makedonije i Tesalije, i planina Olimp i Osa.
Dug je 10km, a njegov najjuži deo formira klisuru širine 25, i dubine oko 500 metara.

Kroz kanjon protiče reka Pinios koja se uliva u Egejsko more, a na čijoj je desnoj obali nekada postojao Apolonov hram gde su uručivani lovorovi venci pobednicima Pitijskih igara koje su u antičko doba održavane u cast boga svetlosti.
Na izlazu iz kanjona postoji izvor vode pod nazivom „Dafnin izvor”, gde se, prema mitologiji, nimfa Dafni koja je bežala od Apolona pretvorila u drvo lovora (i danas reč dafni na grčkom znači lovor). Prema drugom mitu, ovaj kanjoν je i mesto gde je nimfu Euridiku dok je bežala od Aristeja, ujela i usmrtila zmija, nakon čega je njena duša otišla u Had u koji se spustio i njen voljeni Orfej ne bi li izmolio kralja podzemlja da je vrati u svet živih.

Dolina Tempi je i sveto mesto koje se vezuje za Svetu Petku, jer tu postoji izvor lekovite vode u steni, posvećen njoj, kao i crkva koju su 1921. sagradili radnici železnice, nakon jednog čuda koje se prepisuje svetiteljki. Naime, sa planine Olimp odronila se velika stena i umesto da padne na voz koji je u tom trenutku prolazio kanjonom, promenila je smer i pala u reku. Crkva je zahvaljujući donacijama rekonstruisana 1987. godine i jedno je od najpoznatijih pokloničkih mesta u Grčkoj.

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.