Princeza Katarina/Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

KATARINA KARAĐORĐEVIĆ princeza je u srpskoj lozi Karađorđevića, rođena u Atini 13. novembra 1943. godine. Ćerka je Roberta i Ane Batis.

Školovala se u Atini i Lozani, a zatim studirala ekonomske nauke na Univerzitetu u Denveru, Koloradu i Dalasu u SAD, gde se nakon studija nekoliko godina bavila poslovanjem. 2007. godine Univerzitet Šefild u Engleskoj dodelio joj je diplomu Doctor of Letters.

Dosta je putovala po svetu, a živela je u Australiji, Africi i Americi. U Vašingtonu je i upoznala princa Aleksandra 1984. godine, za koga se udala u Londonu 21. septembra naredne godine. Pre njega već je imala jedan brak i dvoje dece.

Princeza je poznata po svom humanitarnom radu, a pre nego što se 2001. sa princem Aleksandrom i njegovim sinovima doselila na Kraljevski Dvor u Beogradu, u više navrata je posećivala Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a posebno nakon sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.
Pokrovitelj je mnogih humanitarnih organizacija, pomagala je nebrojeno puta deci, ali i starima i svima kojima je bila potrebna, a 2001. godine osnovala je svoju fondaciju u Beogradu s ciljem da nastavi i proširi svoje humintarne aktivnosti.

Princeza odlično govori, osim grčkog, engleski i francuski, a služi se španskim i naravno srpskim jezikom.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.