Santorini


Plavo-bele kućice i crkve, vulkan, zalazak sunca, romantika, luksuz.. neke su od asocijacija na jedno od najlepših i najpopularnijih ostrva na svetu – SANTORINI

A ovo je 20 manje poznatih činjenica o jedinstvenom vulkanskom ostrvu
1. Za Santorini kažu da ima više vina nego vode, više magaraca nego ljudi i više crkava nego kuća.
2. Nekada je bio okruglo ostrvo, ali je usled zemljotresa i erupcije vulkana u 15. veku pre n.e. sredina ostrva potonula i to mu je dalo današnji oblik.
Prvi naziv za Santorini je i bio Strongilo (što znači – okruglo).

3. Santorini je tokom svoje istorije nazivan i Kalista (najlepša), a naziv koji danas nosi proistekao je od Mlečana i crkve Svete Irene (Santa Irina) koja se i danas nalazi u istoimenom mestu na ostrvu.
4. Ostrvo ima 15.000 stanovnika, ali ga u toku jedne godine poseti čak 1,5 milion turista.
5. Mnogi tvrde da je Santorini u stvari legendardna Atlantida.
6. Ostrvo je bilo naseljeno još u praistoriji i zna se da su stanovnici imali bliske veze sa Minojskom civilizacijom na Kritu.
7. Santorinijem su tokom duge istorije vladali Egipćani, Rimljani, Vizantijci, Mlečani, Turci.

8. Ima nekoliko značajnih muzeja koje vredi posetiti: Muzej Praistorijske Fire, Arheološki muzej, Pomorski i Etnografski muzej, Muzej vina i Muzej minerala i fosila.
9. Slikoviti Santorini poznat je po svojim pastelnim bojama kućica i crkava, a stanovnici svakih 6 meseci kreče kako bi boje održavali svežim.

10. Na Santoriniju su kuće građene u tipičnom kikladskom stilu, a u više mesta isklesane su u stenama i spratovi se broje od najvišeg ka najnižem.

11. Na površini od 73 kvadratna kilometra, nalaze se čak 352 crkve, koje su uglavnom privatno vlasništvo, jer ih je gradilo stanovništvo iz straha od zemljotresa i vulkanske erupcije, ili mornari koji su se pre odlaska sa ostrva zavetovali da će to uraditi po povratku.
Većina crkava je plavo-bele boje, jer plava simbolizuje nebo i more, a bela slobodu duha.

12. Santorini je poznat po najlepšem zalasku sunca na Mediteranu i to je jedino mesto u Grčkoj gde se svake večeri organizuje posmatranje zalaska sunca.

13. Glavni grad, FIRA/THIRA, sagrađen je na ivici kaldere, 260m iznad površine mora i od njega do luke u podnožju vodi više od 500 stepenika.

14. Drugi veći grad, IJA, jedno je od najslikanijih mesta na svetu, a zanimljivo je da su u celom mestu žice i kablovi pod zemljom, kako ništa ne bi narušavalo savršenu estetiku.

15. Santorini je poznat po izvandrednom vinu (zbog plodnog vulkanskog tla) koje se pravi od 100 različith vrsta grožđa.
16. Na ostrvu se uzgajaju čeri paradajz i kikiriki.
17. Plaže na Santoriniju su uglavnom pokrivene crnim peskom/šljunkom, a postoje i one sa crvenim i belim.

18. Turistima je omogućeno da u okviru izleta posete aktivni vulkan Nea Kameni i kupaju se u toplim izvorima.
19. Već 26 godina na Santoriniju se organizuje „Dan erupcije vulkana”, proslava u okviru koje se priređuje vatromet i simulira erupcija vulkana.

20. Santorini nema izvore slatke vode, pa se voda za piće donosi sa Krita.

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.