Martenica/Martinka

je narukvica od belog i crvenog konca koja se plete poslednjeg dana u februaru, stavlja na ruku 1. marta (kao dobrodošlica proleću) i nosi do kraja meseca.
U pitanju je amajlija koja se pravi da otera zle duhove i urok, ali i da zaštiti decu od prvog prolećnog sunca, a daruje se voljenim osobama za zdravlje, sreću i snagu tokom cele godine.

Smatra se da ovaj običaj svoje korene ima u antičkoj Grčkoj i Eleusinskim Misterijama, kada su učesnici vezivali končić oko desne ruke i leve noge, a tradiciju su sačuvali i drugi balkanski narodi.

*****
U Bugarskoj se na 1. mart nosi nakit od belog i crvenog konca, tzv “Martenica”, a stanovništvo u nekim krajevima ispred kuće ostavlja komad crvenog pletiva, kako kuću ne bi spržila “Baba Marta”, otelotvorenje proleća i meseca marta.
*****
I u Rumuniji se poštuje isti običaj, a Rumuni veruju u mit prema kome se bog Sunca pretvorio u mladića i sišao na zemlju da bi prisustvovao jednoj proslavi. Međutim, zmaj ga je oteo, i na svetu je vladala tama, sve dok jednog dana jedan hrabri mladić nije ubio zmaja i oslobodio boga Sunca, donoseći proleće.
Mladić je ipak stradao u borbi, a njegova krv je obojila beli sneg.
Iz tog razloga Rumuni svakog marta pletu “Martisor” crvenim koncem koji simbolizuje prolivenu krv junaka i njegovu žrtvu i ljubav, i belim, koji simbolizuje čistotu.

 

 

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.