Kornjača Kareta Kareta

KARETA KARETA ili Glavata Kornjača je retka i ugrožena vrsta kornjače na Mediteranu, zaštićena od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode.

***

Ova kornjača pripada redu Testudines, prosečna jedinka je duga oko 90cm, odrasla kornjača je teška otprilike 135kg, boja kože joj nijanse žute do braon, a oklop tipično crvenkasto-braon.

***

Ostrvo ZAKINTOS predstavlja jedno od najznačajnijih staništa ove kornjače, a na njemu je 1999. godine osnovan Nacionalni Pomorski Park Zakintosa za zaštitu ekosistema, jedini takve vrste na celom Mediteranu.


Kornjače Kareta Kareta polažu jaja u zalivu Laganas, na ostrvcetu Marathonisi, koje začudo ima oblik kornjače, i na još nekoliko manjih plaža.

***
Iako su atrakcija za turiste, grčka vlada se trudi da ograniči turizam u delovima ostrva na kojima kornjače polažu jaja, pa je vreme boravka na tim plažama ograničeno, zabranjeno je kopanje rupa, zabadanje suncobrana, kao i sportovi na vodi, a zanimljiv je podatak da na aerodrom u glavnom gradu ni avioni ne sleću u toku noći, kako ne bi uznemirili kornjače.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.