Dedal i Ikar

Δαίδαλος και Ίκαρος

Ο Δαίδαλος, Αθηναίος τεχνίτης, καταγόταν (poticao, bio poreklom/rodom) από τη βασιλική (kraljevska) οικογένεια του Κέκροπα, του πρώτου βασιλιά της Αθήνας. Ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης: γλύπτης (vajar), αρχιτέκτονας και ο μεγαλύτερος εφευρέτης (pronalazač) της εποχής. Κάποτε ο πολυτάλαντος αυτός τεχνίτης εξορίστηκε (proteran) για ένα έγκλημα (zločin) που έκανε.
Έτσι βρέθηκε ο Δαίδαλος στην Κρήτη κοντά στον Μίνωα, όπου μεταξύ των άλλων κατασκευασμάτων έφτιαξε και τον περίφημο (čuveni) Λαβύρινθο, ένα ανάκτορο που οι διάδρομοί του ήταν τόσο περίπλοκοι (zamršeni, isprepletani) που κανείς δεν μπορούσε να προσανατολιστεί (da se orijentiše). Εκεί μέσα ο Μίνωας έκλεισε το Μινώταυρο.
Στο διάστημα της παραμονής του εκεί, ο Δαίδαλος απέκτησε ένα γιο, τον Ίκαρο από μια σκλάβα (robinja) του παλατιού που λεγόταν Ναυκράτη.
Όταν ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο, ο Δαίδαλος υπέδειξε (ukazao) στην Αριάδνη πώς να συμβουλέψει τον ήρωα για να μπει και να βγει από τον Λαβύρινθο. Μέσα στη φυλακή του ο Δαίδαλος δεν έπαψε να σκέφτεται πώς θα τα καταφέρει (da uspe, da mu pođe za rukom) να δραπετεύσει (pobegne) μακριά από την Κρήτη. Ώσπου επινόησε (izumeo) τα φτερά (krila), τα κόλλησε με κερί (vosak) και τα προσάρμοσε στους ώμους του.
Πατέρας και γιος ξεκίνησαν γι’ αυτή την ασύλληπτη (nepojmljiv) πτήση.
Ο νεαρός Ίκαρος όμως, δεν ακολούθησε τις συμβουλές του πατέρα. Του είχε πει να μην πετάει χαμηλά για να μη βραχούν τα φτερά του από τα κύματα, ούτε όμως και ψηλά για να μην τα ζεστάνει πολύ ο ήλιος. Ο Ίκαρος όμως από αλαζονεία (razmetljivost, hvalisavost) πετούσε ψηλά, ώσπου το κερί που σύνδεε (spajao) τα φτερά έλιωσε από τον ήλιο και έπεσε στη θάλασσα η οποία από τότε ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος. Το σώμα του βρέθηκε στις ακτές του νησιού που ονομάστηκε κι αυτό Ικαρία κι εκεί τον βρήκε και τον έθαψε (sahranio) ο Ηρακλής.

 

REČNIK
κατάγομαι – καταγωγή = potičem – poreklo
βασιλιάς, ο – βασίλισσα, η = kralj – kraljica
βασίλειο, το = kraljevstvo
καλλιτέχνης, ο – καλλιτέχνιδα, η = umetnik – umetnica
εφευρίσκω – εφευρέτης, ο = pronalazim, otkrivam – pronalazač
πολυτάλαντος, -η = multitalentovan, višestran
εξορίζω – εξορία = proterujem – progonstvo
έγκλημα, το – εγκληματίας, ο = zločin – zločinac
περίφημος, -η = čuven
ανάκτορο, το = παλάτι, το = dvorac/palata
περίπλοκος, -η = zamršen, zapetljan, komplikovan
προσανατολίζομαι = orijentišem se
παραμονή, η = boravak
αποκτώ = stičem
σκλάβος/δούλος – σκλάβα/δούλα = rob – robinja
υποδεικνύω/υποδείχνω = ukazujem, savetujem
δραπετεύω = bežim
επινοώ = izmišljam
προσαρμόζω – προσαρμογή = prilagođavam – prilagođavanje
αλαζονεία, η – αλαζόνας, ο = hvalisanje, taština – hvalisavac
θάβω = pokopavam, sahranjujem

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.