Državni praznici/Εθνικές γιορτές

D A N   N E Z A V I S N O S T I

25. MART (25η Μαρτίου) je u Grčkoj najveći državni praznik (εθνική γιορτή), dan na koji se slavi podizanje ustanka (επανάσταση) protiv Turaka 1821. godine.
Ustanak je podignut na Peloponezu, odakle se proširio na sve krajeve zemlje, a jedan od slogana ustanka bio je “Sloboda ili smrt” (Ελευθερία ή Θάνατος) koji je danas simbolički predstavljen plavim i belim linijima na grčkoj zastavi (9 slogova).

Proslave se odvijaju u svim većim i manjim mestima Grčke, Kipra i grčke dijaspore, gde se organizuju školske i vojne parade (σχολικές και στρατιωτικές παρελάσεις).

Na ovaj dan pada i veliki hrišćanski praznik – Blagovesti, na grčkom – Ευαγγελισμός, a svi Evangelosi/Vangelisi i Evangelije/Eve slave imendan.

Od 19. veka običaj je da se na današnji dan na trpezi nađe posno i skromno jelo – prženi oslić sa sosom od belog luka (μπακαλιάρος με σκορδαλιά).

********************

“OXI” dan (η επέτειος του “ΟΧΙ”)

slavi se u znak sećanja na 28. oktobar 1940. godine kada je na početku 2. Svetskog rata Grčka odbila italijanski ultimatum. Po tom ultimatumu trebalo je da Grci dozvole italijanskim trupama slobodno kretanje po Grčkoj i zauzimanje određenih strateških pozicija. Rok za odgovor bio je 3 sata, u protivnom bi sledila objava rata.
Metaksas je odmah odgovorio sa “ΟΧΙ”, što je rezultiralo ulaskom zemlje u 2. svetski rat i označilo početak grčko-italijanskog rata.

Na taj datum svake godine održavaju se proslave u Grčkoj i na Kipru, ali i u mnogim drugim zemljama sveta gde postoje grčke zajednice.

Svake godine na ovaj dan SOLUN slavi i oslobođenje grada tokom 1. Balkanskog rata, pa se u čast njihovog zaštitnika Svetog Dimitrija, ali i u sećanje na 28. oktobar 1940. organizuje velika vojna parada.

1952. godine grčka crkva je odlučila da Bogorodičin praznik sa 1. oktobra pomeri na 28. s objašnjenjem da je Bogorodica pomogla grčkim vojnicima u ratu u Albaniji, pa je to, osim državnog, i veliki verski praznik.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.