Jorgos Papanikolau/Γεώργιος Παπανικολάου

JORGOS PAPANIKOLAU rođen je u Grčkoj na Eviji 1883. godine, a umro je u Majamiju 1962. Bio je američki lekar i patolog grčkog porekla.

Osnovno obrazovanje stekao je u Atini, završio je studije himanistike i muzike, zatim nastavio školovanje na Medicinskom fakultetu, a imao je i doktorat iz zoologije. Željan istraživanja na polju medicine, otputovao je sa suprugom u SAD, gde su u početku radili razne poslove, da bi tek kasnije počeo da dobija poslove u struci.

Od 1923. intenzivno se bavio ispitivanjima grlića materice i nakon nekoliko godina prvi je put prikazao svoju teoriju da se mikroskopskim pregledom brisa vaginalnog sekreta može otkriti prisustvo ćelija raka u materici. Tek nakon nekoliko desetina godina medicina je uspela da prepozna značaj njegovog testa i počela da ga primenjuje u praksi. Test je nazvan po njemu PAPANIKOLAU ili skraćeno PAPA test, a zahvaljujući njemu stopa javljanja raka grlića materice u Severnoj Americi opala je za 70%, dok su životi miliona žena širom planete produženi.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.