Venčanje/Γάμος

Iako je miraz ukinut, u mnogim krajevima Grčke, mama, bake i tetke „daju u miraz“ nevesti posteljinu, peškire, stolnjake i druge rukotvorine, a mladin otac poklanja budućem bračnom paru kuću.

*

Takođe su, u manjim sredinama i na ostrvima, sačuvani razni običaji koji datiraju od davnina. Neki od njih su:

Nameštanje kreveta/Στρώσιμο κρεβατιού – Nekoliko dana pre samog venčanja, pozivaju se gosti u buduću kuću mladenaca i neudate devojke nameštaju i ukrašavaju krevet raznim darovima. Mladoženja je taj koji može krevet da rasturi ukoliko mu se ne sviđa kako izgleda, i u tom slučaju će one opet nameštati sve dok on ne bude zadovoljan.
Nakon toga zvanice bacaju na krevet pirinač i novac.

Imena ispisana na đonu-štikli nevestine cipele/Τα ονόματα στη σόλα του παπουτσιού – Prema ovom običaju mlada treba da ispiše imena svojih neudatih drugarica na cipeli, i smatra se da su imena koja se izbrišu u toku tog dana, imena devojaka koje će se brzo udati.

Kum i cipela/Ο κουμπάρος και το παπούτσι – Kum treba da je prisutan kada se mlada obuva, a kada mu ona kaže da noga ne može da joj uđe u cipelu, on vadi pare i stavlja ih na dno cipele da je “podmaže”.

Gaženje/Πάτημα ποδιού – Kada sveštenik izgovori «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» mlada nagazi mladoženji nogu, poručujući na taj način da ga se ne plaši.

*

Na dan venčanja žene iz porodice i prijateljice pomažu nevesti da se obuče i pripremi. Sve to naravno, daleko od očiju mladoženje, jer se veruje da je maler videti mladu pre samog čina venčanja.

U toku službe kum i kuma daju burme svešteniku i drže ukrštene vence nad glavama mladenaca. Kada mladenci naprave prve korake kao bračni par (Ο χορός του Ησαϊα), svatovi bacaju pirinač i konfete (bombone punjene bademima).

Nakon ceremonije par ostaje u crkvi gde im zvanice ponaosob čestitaju sa željom da budu srećni i da ostvare potomstvo
(Να ζήσετε! Πάντα ευτυχισμένοι! Του χρόνου διπλή! Καλούς απογόνους!)

Odatle se obično ide u neki restoran, gde se slavi uz hranu, piće i muziku uživo…

U manjim sredinama se posle crkve ide u kuću mladoženjine porodice, gde njega i njegovu suprugu pred vratima čeka njegova majka koja im daje da pojedu slatko ili med, kako bi im život bio sladak. 

*

Zanimljivo je da vas, za razliku od Srba, Grci mogu poznati na venčanje (sam čin venčanja u crkvi), ali ne i na proslavu (svadbu) nakon venčanja.
To obično piše na pozivnici koju dobijete.
Takođe u poslednje vreme nije neobično da se na pozivnici nađu broj bankovnog računa na koji možete uplatiti novac mladencima, ili naziv radnje u kojoj žele da im kupite poklon (kao što je to običaj kod Amerikanaca).

 

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.