„Pogled sa Olimpa”

IZDAVAČ: Laguna, 2013.

jedinstvena_knjiga_o_grckoj_pogled_sa_olimpa_u_izdanju_lagune_

Izuzetni poznavaoci grčkog tla, istorije i kulture, a danas i žitelji Grčke, Majda i Zvonimir Šimunec napisali su nesvakidašnji vodič kroz kolevku evropske civilizacije iz ugla posvećenih putopisaca, pouzdanih svedoka i znalaca bogate grčke tradicije – „Pogled sa Olimpa“.

Od Helade, preko Vizantije do savremene Grčke sažimaju se najznačajnija znanja iz istorije, mitologije, kulture i umetnosti, religije, književnosti, muzike, politike, pa i kulinarstva… Posebna vrednost knjige „Pogled sa Olimpa“ jesu pojedinosti manje poznate običnim turistima i zaljubljenicima u Grčku.

Priče o čuvenim odredištima koja svedoče o gotovo tri milenijuma grčke civilizacije – Atini, Akropolju, Maratonu, Delfima, Solunu, Tebi, Epidaurusu, Sparti, Olimpiji, Knososu, Krfu, Kritu i drugima – prate fotografije ovih spomenika svetske kulturne baštine onako kako su ih videli sami autori, koji nas, kad god je to primereno, podsećaju i na davnašnje prijateljske i istorijske veze Srbije i Grčke. Uz portrete poznatih savremenih grčkih političara, glumaca, reditelja, umetnika i drugih poznatih ličnosti u drugom delu knjige, od Rige od Fere i Onazisa do Kazancakisa, Meline Merkuri pa i nekoliko dinastija grčke političke elite, na kraju slede i dragoceni uvidi o poznatim grčkim brendovima.

Ovom jedinstvenom vodiču neće odoleti nijedan zaljubljenik u Grčku, a ujedno je i idealan poklon i sjajno štivo pred letnji odmor.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.