Evzoni – počasna garda grčke vojske

E V Z O N I („dobro opasani“), u narodu još i coljades, naziv je za počasnu gardu grčke vojske koja danas u centru Atine čuva stražu ispred helenskog parlamenta i predsedničke palate.
U 19. veku su bili predsednička garda, a tokom 2. svetskog rata najjači odred grčke vojske.

Evzon može biti samo vojnik visine preko 187cm, jake građe, čeličnog karaktera i mentalne snage, koji prođe vrlo tešku jednomesečnu obuku fizičke izdržljivosti i preciznosti.

Zaduženja su im, osim čuvanja straže gde je potrebno tri puta po sat vremena u okviru 2 dana nepomično stajati, podizanje zastave na Akropolju svake nedelje, odavanje počasti stranim državnicima koji su u zvaničnoj poseti Grčkoj, učestvovanje u vojnim paradama u zemlji i van nje u vreme proslave državnih praznika i pratnja Svetog Ognja od Jerusalima do Atine za Uskrs.
Evzoni imaju tri različite uniforme koje nose u zavisnosti od vremenskih prilika i dužnosti koju obavljaju.
Najpoznatija je zvanična bela uniforma za čiju je ručnu izradu potrebno 80 dana. Preuzeta je od klefta, hajduka koji su se u ratu za nezavisnost borili protiv Turaka i ustanovljena je kao narodna nošnja nešto posle ustanka.
Sastoji se od „fustanele“, muške suknje koja ima 400 falti za koje se kaže da simbolizuju 400 godina turske okupacije.
Kapa „fario“, napravljena od čoje, crvene je boje i na njoj se nalazi grb. Kićanka crne boje koja pada na stranu simbolizuje Isusove suze tokom Raspeća.
Bela košulja simbol je nevinosti i borbe za slobodu. Preko nje oblači se prsluk „fermeli” koji je najteži za izradu i na kojem su belim i zlatnim nitima oslikani narodni motivi. Jedan od njih su i slova X i O koja se odnose na reči Hristianos i Ortodoksos.
Čarape „vrakes“ su bele vunene i svaki evzon nosi po 2 na jednoj nozi, a vezane su trakom od crne svile.
Crvene cipele „caruhja“ napravljene su od kože i sa po 60 bodlji na svakom đonu teške su čak 3kg.
Evzoni koji čuvaju spomenik Neznanom Junaku nose ovu uniformu nedeljom i na dan državnih praznika.

Drugim danima nosi se uniforma “Dulamas” koja je preuzeta od tradicionalne nošnje sela Alonas u Florini na zapadu Grčke. Letnja verzija je svetlo smeđe boje, a zimska tamno plave.
Nekada se Evzoni mogu videti i u kritskim i pontskim nošnjama, u čast učešća Krićana i Ponta u borbama za slobodu i nezavisnost.
 
Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.