Uranopolis

URANOPOLIS (Ουρανούπολη) ili „Nebeski grad“ poslednje je turističko mesto na 3. prstu Halkidikija i razvio se kao glavno pristanište za dolazak i odlazak brodova sa Svete Gore.

Izgrađen je na ruševinama drevnog grada Sani, koji je nekada postojao u blizini mesta Tripiti. Od 13. veka navodi se kao posed manastira Vatoped, da bi ga kasnije u 20. veku naselile izbeglice iz Male Azije, za koje je država o svom trošku izgradila najveći broj današnjih kuća.
Kako je naselje na samoj obali, stanovništvo se mahom bavi ribolovom i turizmom, a nešto manji broj stanovnika bavi se poljoprivredom, pčelarstvom i zanatima.
U Uranopolisu postoje turistička agencija, hoteli, kafići, taverne i radnje narodne radinosti u kojima se mogu kupiti rukotvorine svetogorskih kaluđera.


Mestom dominira vizantijska kula PROSFORION, najveća i najbolje očuvana kula na Halkidikiju koja predstavlja jedinstven primer manastirske arhitekture. Danas funkcioniše kao muzej sa stalnom postavkom u okviru kojeg se organizuju i izložbe.
Iz luke ispred kule isplovljavaju brodovi kojima se može otići na Svetu Goru ili krstariti duž njene zapadne obale.

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.