Uskrs/Πάσχα

U S K R S je najveći i najznačajniji hrišćanski praznik, i Grci ga slave po Starom kalendaru.
Praznik se slavi nekoliko dana, i postoje običaji koji se vezuju za svaki dan.

+++++

Na VELIKI ČETVRTAK domaćice farbaju jaja, bake i deke kupuju deci novu odeću, a kumovi cipele i posebne sveće lambade (λαμπάδες) za Vaskrs.
U manjim sredinama putevi i kuće se kreče.

Na VELIKI PETAK mlade devojke cvećem, vencima i svećama ukrašavaju Επιτάφιος (Plaštanicu), koji predstavlja Isusov grob. Celog dana crkvena zvona oglašavaju žalost, a tradicionalno se na taj dan ne radi i poštuje se najstroži post (na vodi). 
U mnogim delovima Grčke pravi se i lutka koja predstavlja Judu, koju vernici spaljuju, a takođe je običaj da se na taj dan odlazi na grob članova porodice i bliskih prijatelja.
Posle večernje službe pripadnici crkve i vernici Epitaf pronose oko crkve ili kroz celo mesto.


Na VELIKU SUBOTU slavi se Vaskrs, svi se oblače svečano i odlaze u crkvu u kasnim večernjim časovima. Nakon službe, nešto pre ponoći, gase se sva svetla (na taj način se obeležava tama kroz koju prolazi Isus pre nego što pođe u drugi svet), a tačno u ponoć pojavljuje se svešteno lice koje donosi Blagodatni Oganj i deli ga svim vernicima uz poruku da je Hristos Vaskrsao “Χριστός Ανέστη“ (oni otpozdravljaju sa “Αληθώς Ανέστη”).

Tada se začuju crkvena zvona i vatromet, a vernici požele jedni drugima Srećan Vaskrs (Καλή Ανάσταση)!


Po odlasku iz crkve, porodica (uži krug) se okupi na večeri na kojoj su po običaju neizostavne μαγειρίτσα –tradicionalnα čorbα od iznutrica-, uskršnja jaja i τσουρέκι – sladak hleb.

Narednog dana, u NEDELJU, obično se u krugu porodice i prijatelja proslavlja praznik, a na trpezi se nalaze jagnjeće pečenje i κοκορέτσι s iznutricama, uz razne druge đakonije, pije se vino i rakija (uzo) i svi u prazničnom raspoloženju uživaju u hrani, piću i muzici.

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.