Greeklish

Grikliš (γκρίκλις) je složenica reči greek i english i predstavlja fenomen pisanja grčkog jezika latiničnim pismom („engleskim“).

GREEKLISH se koristi u komunikaciji mobilnim telefonom i na internetu, i postoji više načina za njegovo pisanje. Najzastupljenija su dva: ortografski i fonetski, pri čemu se ortografski pridržava pravila pisanja grčkog jezika, a fonetski ima za cilj da prenese jezik onako kako se čuje/izgovara. Dosta korisnika grikliša služi se kombinacijom ova dva tipa.

Primeri:

Grčki: Καλημέρα, πώς είστε;
Ortografski greeklish: kalhmera, pws eiste?
Fonetski greeklish: kalimera, pos iste; ili (kraće) klmera,pos iste?

GRČKI: Τι κάνεις;
Ortografski greeklish: ti kaneis?
Fonetski greeklish: ti kanis? (ili kraće) ti kns? ili ti knc?

_______________

Primeri pisanja nekih grčkih slova:

Θ → th, 9, 8

Ε/ε → e

Ξ/ξ → ks, x, 3

Ψ/ψ → ps, y, 4, c

_______________

2004. na mnogim forumima na internetu (posebno onim koji se bave grčkim jezikom) pojavila se struja protiv upotrebe greeklisha, koja smatra da je opasan za kulturni integritet grčkog jezika. Takođe, kao jedan od razloga navode i to da grčki tekstovi napisani na greeklishu ne izgledaju lepo i da su teški za čitanje.

Drugi pak, smatraju da je to jedini način komunikacije ako pišete iz inostranstva, gde se može desiti da računari nemaju mogućnost podešavanja grčkog fonta, ali i da je zgodniji, jer je brži za pisanje i ne opterećuje korisnika pravopisnim i gramatičkim pravilima, kojih u grčkom ima dosta.

Ono što je posebno zanimljivo i od nedavno je „in“, to je pisanje engleskog jezika grčkim pismom ili prebacivanje engleskog u greeklish.
Na primer: Ako neki korisnik želi da napiše: “this is hard to read”, napisaće ga grčkim slovima “δις ιζ χαρντ του ριντ” ili na greeklishu “dis iz xarnt tou rint”.

_______________

Šira upotreba greeklisha u nekim većim tekstovima, danas je retka. Uglavnom se koristi u kraćim porukama i tekstovima za komunikaciju među prijateljima i na društvenim mrežama.

(wikipedia.org)

________________

Online converter iz grčkog u greeklish i obrnuto

http://www.funday.gr/surfing/online-metatropeas-greeklish-se-ellinika-ke-ellinika-se-greeklish

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.