Jabuka razdora

Svadbenom veselju morske boginje Tetide i tesalskog kralja Peleja, roditelja najvećeg junaka starog doba – Ahila, prisustvovali su svi bogovi sa Olimpa.
Slavilo se uz ambroziju i nektar i pesmu muza…

Međutim, Erida, boginja ljubomore i svađe, koja nije bila pozvana, uvređena zbog toga, htela je da unese razdor među zvanice tako što im je bacila zlatnu jabuku na kojoj je pisalo „Najlepšoj“.
Tada je došlo do žučne rasprave između boginje Here, Atine i Afrodite, jer je svaka od njih verovala za sebe da je najlepša i da baš njoj treba da pripadne jabuka.

Kako nisu mogli da presude, jer nijedan bog nije želeo da se meša, Zevs je naredio da boginje odu na planinu Idu, tamo nađu Parisa, sina trojanskog kralja Prijama, i traže od njega da presudi koja je od njih najlepša.

Svaka boginja je tad počela da iznosi razloge zašto misli da baš ona treba da ponese tu laskavu titulu i da mu obećava razne nagrade. Atina i Hera nudile su mu ratne pobede, trofeje, uspehe u pohodima, vladanje svetom i slavu, dok je Afrodita obećala da će ukoliko je proglasi najlepšom zauzvrat dobiti ljubav najlepše smrtnice ondašnjeg sveta, Zevsove ćerke Helene.

Paris se opredelio za lepu Helenu (Jelenu) i predao zlatnu jabuku Afroditi. Ona je tad postala zaštitnica njega i Helene i njihove ljubavi zbog koje će kasnije izbiti Trojanski rat.

Ovu jabuku nazivamo JABUKOM RAZDORA, a taj izraz danas koristimo i za uzrok svađe i sukoba, predmet spora i sl.
Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.