Osnovni podaci

NAZIV: Helenska Republika (Ελληνική Δημοκρατία)

 

ZASTAVA i GRB

 

 

NACIONALNA HIMNA GRČKE

 

SLUŽBENI JEZIK: GRČKI (DIMOTIKI)

GLAVNI GRAD: ATINA

POZIVNI KOD: +30

VALUTA: EVRO

ČLAN UN: od 1945.

ČLAN E.U.: od 1981.

ČLAN NATO: od 1952.

VEROISPOVEST: PRAVOSLAVNA 98% (10% – starokalendarci)

**********

Grčka se nalazi u JUGOISTOČNOJ EVROPI i najjužnija je zemlja BALKANSKOG POLUOSTRVA.

Površina zemlje iznosi 132.000 kvadradnih kilometara, graniči se sa Turskom, Bugarskom, BJR Makedonijom i Albanijom, a ukupna dužina kopnene granice joj je 1.288 km.

Zapljuskuju je 3 mora: JONSKO, EGEJSKO i SREDOZEMNO, a dužina obale joj je 13.676 km.

Geografski je podeljena na 9 oblasti: TRAKIJU, MAKEDONIJU, EPIR, TESALIJU, ATIKU, PELOPONEZ, OSTRVA JONSKOG MORA, OSTRVA EGEJSKOG MORA I KRIT.

 

 

Prema poslednjem popisu u Grčkoj živi više od 11 miliona ljudi.
Glavni i najveći grad je ATINA, sa preko 5 miliona stanovnika, a ostali veći gradovi su: TESALONIKI/SOLUN, PATRA, IRAKLION, KAVALA, JOANINA, LARISA, VOLOS..

Pretežno je planinska zemlja, a najviši vrh od 2911m nalazi se na planini OLIMP.

**********

Nadaleko je poznata po svojim OSTRVIMA, kojih ima preko 3.000, od čega je oko 200 naseljeno. I tu postoji podela na

– JONSKA ostrva (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) kojima pripadaju KRF, PAKSOS-ANTIPAKSOS, LEFKADA, ITAKA, KEFALONIJA, ZAKINTOS i KITERA.

-KIKLADE ili Kikladska ostrva (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) od kojih su najpoznatija SANTORINI, MIKONOS, SIROS (glavni grad Kiklada – Ermupolis), PAROS, NAKSOS i MILOS

– DODEKANEZU (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) – RODOS, SIMI, KOS, KALIMNOS, KARPATHOS..

– SPORADE (ΣΠΟΡΑΔΕΣ) koje čine SKJATOS, SKOPELOS, ALONISOS i SKIROS

– i OSTRVA SEVERNOG EGEJA (ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ) kojima pripadaju TASOS, LIMNOS, LEZVOS, SAMOS, HIOS i IKARIJA.

**********

Budući da se nalazi na raskršću Evrope, Azije i Afrike, zbog svog položaja imala je burnu istoriju i stalno bila na meti osvajača. Istorijski period obuhvata Antičku Grčku, helenistički period, rimsku vladavinu, Vizantiju – istočno rimsko carstvo od 330 do 1453 i moderno doba.
Grčka se smatra kolevkom demokratije, zapadne filozofije, olimpijskih igara, zapadne književnosti, političkih nauka i drame.

**********

Grčka ima prvenstveno MEDITERANSKU klimu, sa blagim, vlažnim zimama i toplim suvim letima. Takva klima prisutna je u svim primorskim krajevima. ☼
U planinskim predelima uglavnom severozapadne Grčke, ali i na Peloponezu, karakteristična je alpska klima sa obilnim snežnim padavinama, dok je za unutrašnjost zemlje i posebno Makedoniju i Trakiju karakteristična umerena klima sa hladnim vlažnim zimama i toplim suvim letima.

**********

U Grčkoj su razvijeni ribolov, industrija, poljoprivreda, stočarstvo. Najviše se gaje masline, duvan, pamuk, grožđe, glavne poljoprivredne kulture su: pšenica, kukuruz, ječam, pirinač, masline i agrumi, dok su koze i ovce obeležje grčkog stočarstva.
Rudarstvo se u poslednjem veku vrlo razvilo, jer je zemlja bogata boksitom, manganom, niklom, cinkom, sumporom, solju, srebrom i td, a od industrija najrazvijenije su metalurgija, prehrambena, tekstilna, hemijska, farmaceutska, brodogradnja, kožna i drvna industrija.
Mapa koja pokazuje šta se i u kom delu Grčke proizvodi:

**********

Grčka klima, skoro 15 hiljada kilometara obale, 3 mora, 3000 ostrva, arheološka nalazišta, svetilišta, hramovi, sveta mesta pravoslavlja, istorijski spomenici, muzeji, prirodne lepote, nadaleko poznata kuhinja, muzika, noćni život, svrstali su je među najpopularnije destinacije na svetu, a zahvaljujući milionima turista koji je posete, zemlja od TURIZMA zaradi oko 15 milijardi evra godišnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.