Endexno/Έντεχνο

Krajem 50-ih godina prošlog veka, kada se mahom slušala narodna muzika, grčki kompozitori Manos Hatzidakis i Mikis Teodorakis pojavljuju se na muzičkoj sceni. Zajedničko im je bilo to što su se školovali na zapadu, pa je muzika koju su stvarali bila spoj zapadne i tradicionalne grčke muzike. Obojica su komponovali za stihove pesama poznatih grčkih pesnika, kao što su Jorgos Seferis, Odiseas Elitis i Janis Ricos. Njihove kompozicije, sa stihovima koji pevaju uglavnom o ljubavi, postale su hitovi i ubrzo su se pevale po svim tavernama i kvartovima u grčkim gradovima.

Zanimljiv je podatak da je nobelovac Jorgos Seferis, vraćajući se iz Londona za Atinu, ušao u tavernu i na veliko iznenađenje čuo stihove svoje pesme „Arnisi“ (“Στο περιγιάλι”) koje je pratila muzika Mikisa Teodorakisa.
Muzika dvojice kompozitora imala je odjeka ne samo u Grčkoj, već i u svetu i ostvarila je internacionalni uspeh, a tekstovi pesama prevođeni su na mnoge jezike i pevani svuda po svetu. Najviše je reči, naravno, bilo o sirtakiju „Grka Zorbe“ koji je komponovao Mikis Teodorakis, kao i o čuvenoj pesmi „Deca Pireja“ iz filma „Nikad nedeljom“ čiju muziku potpisuje Manos Hatzidakis.
Na taj način stvoren je novi pravac u muzici, koji je nazvan „ENTEXNO“, a sam termin prvi put je upotrebljen u šestoj deceniji 20. veka. Novom pravcu pridružili su se i drugi kompozitori: Markopoulos, Savvopoulos, Loizos, Xidakis, Ioannidis, Xatzigiannis…

Početkom šezdesetih godina cveta i novi talas, koji karakterišu nežne pesme, najčešće u formi balade, s malo instrumenata, ili samo gitarom i jednim glasom. Ovakve pesme bile su vrlo uspešne šezdesetih i sedamdesetih godina. Termin je bukvalan prevod francuskog nouvelle vague, a pevači uglavnom sede blizu publike, ili u publici, nekad sebe sami prate na gitari i motivišu publiku da im se priključi. Najpoznatiji predstavnici ovog pravca su: Haris Alexiou, Elefteria Arvanitaki, Dimitra Galani, Pantelis Thalassinos, Alkinoos Ioannidis, Giannis Kotsiras, Sokratis Malamas, Alkistis Protopsalti i Eleni Tsaligopoulou.

ENTEXNO MIX

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.