Imendan/Ονομαστική γιορτή

I M E N D A N je dan kada se u pravoslavoj veri i po novom kalendaru koji su Grci prihvatili 1924. godine slavi svetac po kome smo dobili ime. (Dan kada se svetac upokojio). Prema tradiciji, na taj dan slavljenik ide u crkvu na službu u čast svog sveca zaštitnika i pali mu sveću. Takođe se pričesti i sveštenik mu da naforu (hleb = Isusovo telo).
U svakoj kući bi na vidnom mestu trebalo da stoji ikona svetaca koji se slave, kao što kod Srba stoji slavska ikona. Slavlje koje se organizuje, u skladu sa crkvenim kanonima trebalo bi da bude jednostavno i skromno.

Grci veći značaj pridaju imendanima, nego svojim rođendanima. Vaši najbliži će se setiti da vam čestitaju rođendan, ali će vam zato rođaci, prijatelji, poznanici, komšije i svi oni koji vam znaju ime, čestitati imendan.
Na taj dan slavljenik obično organizuje proslavu kod kuće ili u taverni, na buzukiju i sl. Voljene osobe iz porodice i prijatelji dolaze da čestitaju, kako slavljeniku, tako i njegovim roditeljima (Να τον/την χαίρεστε!) i donose simboličan poklon, ili piće, kolače i sl.

Imena koja Grci najviše daju svojoj deci su: Maria, Eleni, Jorgos, Janis, Dimitris, Kostas, Nikos i Hristos, pa su tako i najveći imendani:  23. aprila (kada slave Jorgosi i Georgije), 6. decembra (kada slave Nikos, Niki, Nikoleta), 7. januara (Janis, Jana, Prodromos, Ivana, Vana, Makis), 21. maja (Konstantinos i Eleni), 15. avgusta kada je inače Velika Gospojina, najveći verski praznik posle Uskrsa i Božića (Maria, Marios, Despina, Panajota, Panajotis) i naravno 25. decembra kada cela zemlja slavi rođenje Hrista, a posebno Hristosi i Hristine.

Zanimljivo je da su, iako je slavljenje imendana hrišćanski običaj, određeni dani kada slave Grci koji nose antička grčka imena, pa tako na primer i Ahileas, Nestor, Sofoklis, Odiseas i Apolonas imaju svoj imendan.

Резултат слика за ονομαστικες γιορτες

Čestitke i želje koje možete uputiti slavljeniku-ci:

Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! Ό,τι επιθυμείς! Ό,τι καλύτερο σου εύχομαι!

Γιορτάζω = Slavim
*Ako vas Grk pita – Πότε γιορτάζεις; (Kada slaviš*) misli na imendan.

 

 

 

Casovi grckog

Leave a Reply

Your email address will not be published.